hit har jag alltså flyttat; Vimmerby!

Historia

Vimmerby är en av Sveriges äldsta städer och fick troligtvis sina stadsrättigheter redan på 1300-talet.

År 1532 drog Gustav Vasa in stadsrättigheterna som ett led i hans kamp mot Hansan, i vilken han prioriterade sjöstäderna. Karl IX återgav stadsrättigheter till Vimmerby år 1604. I samband med detta fick staden lämna från sig rätten att bedriva seglation från Figeholm. Denna rättighet överfördes till Kalmar och Västervik. I gengäld fick Vimmerby utökade rättigheter som marknadsplats. 1689 bekräftades stadens rätt att bedriva oxhandel på hela Småland.

Storgatan har kvar sin medeltida sträckning och i centrum finns flera unika trähus bevarade. Staden var en marknadsplats för bönder från Östergötland och från de omgivande trakterna, varför Vimmerby faktiskt kan sägas vara en mer utpräglad östgötsk stad än rent småländsk. Oxhandeln med Linköping och de bättre förbindelserna norrut kan ses som ett bevis för detta liksom läget vid Stångån (långt nedströms ån ligger Linköping). Även dialekten är mycket östgötskt präglad med det karaktäristiska r-uttalandet (som engelskans w). Vimmerby är även en del av Linköpings stift.

På andra sidan Stångån låg dock den egentliga knutpunkten Skillingarum. Det var här landsvägen mellan Kalmar och Stockholm sammanstrålade med landsvägar från Vimmerby och Eksjö. Vimmerby låg alltså på andra sidan av en bro utanför den egentliga knutpunkten för landsvägarna men det var här kyrkan fanns och Vimmerby blev därför en centralort.

I dag ligger i Skillingarum Åbro Bryggeri, som är ett av Sveriges största bryggerier.


Näringsliv

Vimmerby karaktäriseras av flera småföretag, bland annat verkstadsindustrier, samt stora livsmedelsföretag som Arlas mjölkpulverfabrik, Frödinge Mejeri och Åbro Bryggeri. En viktig näring som seglat upp i samband med Astrid Lindgrens författarskap är turistnäringen med Astrid Lindgrens värld som ligger i tätorten samt allt det som uppstått omkring turismen. Astrid Lindgrens Värld besöks årligen av mer än 400 000 turister. Av tradition är även handeln en stark näringsgren i staden. Bland annat har många kedjeföretag etablerat sig i Vimmerby under de senaste åren och även den så kallade "shoppingturismen" till staden är omfattande.


Kommunikationer
I Vimmerbys utkant ligger vägkorsningen mellan riksväg 33 (Jönköping-Västervik) och riksväg 34 (Kalmar-Motala). Vimmerby har ett i förhållande till de tre svenska storstäderna väldigt centralt läge, cirka 300 km till var och en.

Järnvägen i tätorten är Stångådalsbanan med en station i centrum.

Närmaste flygplats är Hultsfreds flygplats drygt 20 km söder om orten.

Någon riktigt farbar vattenväg har orten aldrig riktigt haft, under medeltiden förekom däremot trafik på Stångån mot Linköping med flottningar av båtar på land vid de besvärligaste passagerna. En planerad förlängning av Kinda kanal till Vimmerby blev aldrig av.





källa: wikipedia.se & google


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0